Friday, December 31, 2010

♥ S.I.T ♥

 
~  Sabar.Ikhlas.Tawakal  ~
Mengapa ya kita sering berputus asa ? di dibir lancar mengatakan 'bahawa aku beriman pd Allah' tapi bagaimana hati kita ? Jika tidak diberi apa yang kita mahu, apa yang dirancang tidak menjadi sudah menyerah, salah antara satu sama lain. Kita mengaku 'i'm pr0ud t0 be a MUSLIM', tapi boleh pula kita berputus asa lantas menyerah kalah.. itu bukan MUSLIM namanya, tak percaya ??
"... dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat serta pertolongan Allah. Sesungguhnya tidak berputus asa dari rahmat dan pertolongan Allah itu melainkan kaum Yang kafir"
( 12:87)
It's n0t my w0rd..but it's clearly stated in Al-Quran.. ' Sesungguhnya tidak berputus asa dari rahmat dan pertolongan Allah itu melainkan kaum Yang kafir '.
S0,this is just reminder 4 us..d0nt EVER2 loose hope in Allah..BELIEVE in Allah.. Put TRUST in Allah..Allah knows what is the best 4 us..Just remember a phrase fr0m s0mewhere,' ingat! ketika musibah itu melanda diri kamu, Allah mahu mengajar kamu erti sabar dan tawakal '.When this happen,just bear in mind that Allah is testing us..test our patience ( how far c0uld we wait,n keep on asking, longing  f0r HIM), then our sincerity ( are we do really sincere and have pure intention until the end), lastly, tawakal (truly depend only and s0lely on Allah,   belief that Allah the One who will grant us everything ).








Wednesday, December 22, 2010

Untuk kamu: T.E.T.A.P.L.A.H_M.E.L.A.N.G.K.A.H! (II)


"Terbanglah terus menuju IMPI.."
Ada duka, ada luka
Mendiam di duduk hati
yang paling dalam
Biarkan saja
Lepaskan padaNYA
Penawar selalu ada
iakan tersembuhkan

tegalah melangkah!
walau terasa peritnya payah
walau langkah2 ada yang goyah
bangkitlah dari rebah
kutahu…
walau jasad terlihat letih
ruhmu tetap selalu teguh

tetaplah melangkah!
dengan tiap murni usaha
dari segenap jernih jiwa
tiada kenal erti lelah
bintang terang di hujung jalan
tersiap menanti untuk pejuang
yang mahu berjuang.

Nanti…
mulia bakti untuk ummah
adalah kesinambungan juang
yang tak pernah akan selesai

Teruskan dan tetaplah melangkah
ALLAH selalu tahu dan akan bantu!

[faNia.Mt]
201110


Wednesday, December 8, 2010

♥ Rindu Sudah ♥

Allahuakbar..Allahuakbar.
Pejam celik, 3 hari lagi akan tamatlah percutian terindah sem 1 dan sem 2 pun bermula,yeay!! Alhamdulillah,first year telah berlalu dengan result cemerlang dan terbaik buat saya.Seterusnya melangkah ke alam 2nd year :) Secara jujurnya,saaangat tak sabar mahu pulang ke sana, UIA TERCINTA..rindu sangat2 dah kat uia..hehe..yeke..?? betul..
Tengok gambar permandangan masjid di atas,cantik kan. Itu la salah satu sebab saya rindu sangat2 kat uia.My favourite place ever in uia :) with the l0vely 'geng karas'.
Next,sangat2 rindu my habeebaty kakak bunga tulip @ kak imah :) , rindu untuk bersama,rindu bertadarus wa tadabur di masjid sana,rindu untuk berusrah juga.
Then,my l0vely c00kie,anis n adik alyaa.I miss b0th 0f you. Really2 miss b0th 0f u more than you miss me..hee.
I miss my sweet pinky cubicle r00m too (xberapa nak pink pun tp m0stly la). The comfort bed..hehe, and the most special one,my meja study@mini library.My buku2,miss u all s0 much!!
Tidak dilupakan,my rumate..bita chumel n izzah sweets.Miss both of my dean list's girls :). Best berRumate ngan anda berdua, dapat tempias tu skali,thanx :)
Apa lagi ye..haa,rindu nak makan roti canai + teh tarik kat cafe Hs tu..with my l0vely c00kie anis n adik alya..s0metymes with cik asi n sumei. R0ti nan pun buleh tahan jugak..hehe.
Itu saja rasanya..sebab saya sangat2 rindukan uia n pastinya saya tak sabar sebab akan menuntut ilmu yang baru,n always want t0 be student 0f kn0wledge :)

♥ fresh m0rning at uia,mahallah nusaibah ♥



 p/s : thanx to my dear saffa c0z bg pinjam ur lovely pictures letak kat my blog :)



Tuesday, December 7, 2010

T.E.T.A.P.L.A.H_M.E.L.A.N.G.K.A.H


..Tebarkan TABAH ke seluruh jiwa..

Saat layu letai terkulai
memunggah pedihnya resah
Yang tak kunjung sudah
Menangislah dari hati yang dalam
Menangislah…
Menangis.
Biar duka melega
Hanyut dibawa airmata
Lenyap saat ia terseka.

Saat tangis sudah puas
Bangkit kembali melangkah deras
Pada juang yang belum lunas

Yakin saja,
Teguh akan kian mencambah
Memutik kembali semangat nan patah
Membugar dengan embunan tabah
tegalah terus melangkah…
Kerana kita punya ALLAH.

[faNia.Mt]
060810

Sunday, October 31, 2010

~ di Kejauhan ~


 
Ketika Cinta Harus Berpisah sementara demi mencari Ridho-Nya
Hendaklah Cinta itu selalu tertuju pada-Nya semata
Tiada lagi dendam tiada pula dusta..

Di antara keduanya..
Jadi biasa adalah hal bijak yang seharusnya..
Hingga waktunya benar-benar tiba.





Saturday, September 25, 2010

~ untuk kamu di sana ~




Buat kamu yang sangat2 saya rindui, 

Maafkan diri ini .
Saya ada disini,
tapi tak tahu kenapa, 
Saya tak nak tegur kamu..
YM .. FB..saya tahu kamu ada di disitu.. 
Saya rindu sangat2 tapi tak nak tegur kamu..
Egokah saya ??

Bukan..saya cuma..
Terasa hati dengan kamu..
Tak tahu kenapa.. 

Saya tunggu kamu tegur saya dulu..
Saya nak tengok, kamu masih ingat saya ?
Peduli tentang saya ?
Salahkah saya berfikiran seperti itu.. ?

Salah kan..
Sepatutnya saya sudah memahami diri kamu
Saya sepatutnya percaya pada kamu..

Dalam hati kamu,
ruang untuk saya tak pernah padam kan..?
Begitu juga dalam hati saya. ..
Sentiasa ada kamu..

Kamu tak salah..
Saya yang salah..
Saya bukan sahabat baik untuk kamu kan..

Kamu..ingat tak,
Kamu ada bagi saya
hadiah' dari sana..
Ada sepasang..
 Saya selalu pakai
Sebab saya rindu kamu..
Walaupun terasa, saya pakai juga..

Tiba2..
'hadiah' kamu bagi tu hilang satu..
Puas saya cari,
tapi..tak jumpa.. :(

Masa itu..
Saya menangis..
Itu pemberian dari kamu..
Istimewa sangat bagi saya..
Tapi, saya tak jaga dengan elok..

Waktu itu..
Saya duduk sorang2..
Saya terfikir.. 
Allah nak tunjuk sesuatu kat saya..
kamu nak tahu apa ??

Allah nak ingatkan saya..
saya  tak sepatutnya terasa @ merajuk..
Kamu ingat saya..
Kalau kamu tak ingat kat saya
kamu tak bagi kat saya 'hadiah chuMell ' tu..
Betul tak..?? 

Sampai hati kan saya..
Fikir macam tu kat kamu..
Maafkan saya..
Mungkin terlalu rindu kat kamu..

Kamu..
Saya rindu kamu
Saya sayang kamu..
'more than u do'
Harap kamu tahu ini untuk kamu..





p/s :maaf andai bahasa tidak indah,ini cuma luahan hati saya.. untuk KAMU :)


Thursday, July 8, 2010

~ an0ther bl0g 0f mine ~



 

 Bacalah dengan nama Tuhanmu, Itulah permulaan ilmu

Salam semua..sem0ga sihat dan ceria2 selalu. Just f0r ur inf0rmati0n , n0w I already have an0ther bl0g. Berbeza dengan bl0g cahaya penawarku , bl0g yang diberi nama iQra' adalah bertujuan untuk saya berk0ngsi dengan anda semua mengenai buku2 yang saya baca dan juga buku2 saya yang terbaru . Saya terfikir untuk buat bl0g iQra' ini disebabkan minat saya yang sgt mendalam untuk membaca. Alhamdulillah (harap2 berterusan hingga ke akhir hayat..ameen).
Sambil2 itu juga, saya buat business menjual buku2,  jika berminat dengan buku2 yang saya perkenalkan b0leh la tempah ye. Special untuk anda semua yang f0llow bl0g iQra ini, akan diberi 10% diskaun (menarik kan..tak perlu tunggu b00k fair..hee~).  Selain buku2 yang saya perkenalkan,anda juga b0leh tempah apa2 jenis buku yang anda minati. Tempahan b0leh dibuat melaui :
Email : shaiefa _penawarku @ yahoo.com.
Faceb00k : Nur Shafawati Binti BAhara ( message ) 
Feel free t0 g0 to  ~ http://l0ve2read.blogspot.com/~

~ selamat membaca ~



Tuesday, July 6, 2010

~ penaWar haTi ~




"(yaitu) orang-orang yang beriman dan hati mereka manjadi tenteram dengan mengingat Allah. Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah-lah hati menjadi tenteram."
(Ar-Ra'd 13 : 28)



Penawar hati

Ingatkan Allah

Bacalah Al-Quran

Jiwakan tenang


Ramai manusia di dunia ini

Akalnya resah jiwanya gelisah

Banyak masalah yang datang melanda

Hilang pertimbangan silap perhitungan


Ingatkan Allah di setiap masa

Setiap ketika dalam hidup ini

Cintakan Dia Agungkan Dia

Terasa bahagia jiwa yang lara


Ingatkan Allah hati kan tenang...


Penawar hati

Ingatkan Allah

Bacalah Al-Quran

Jiwakan tenang..


Bacalah Al-Quran ambil pengajaran

Hayati isinya lalu diamalkan

Menjadi penyuluh dalam kehidupan

Menjadi petunjuk dalam kehidupan


Ingatkan mati suatu yang pasti

Akhir hidup kita di dunia ini

Menuju akhirat yang kekal abadi

Segera beramal jangan tangguh lagi


Kepada Allah kita kan kembali...


lagu: Penawar Hati
Kump : Ideal 








Saturday, July 3, 2010

~ saya SUKA makan SAYUR !!! ~



Teng0k,budak chumeLL tu makan sayur..saya?? Hmm,kalau order f00d kat cafe mesti ada tambahan ' TAK NAK SAYUR '. Kalau tak pun, bila makan,mesti keluarkan sayur ke tepi dulu, Lepas tu,yang jadi tukang habis,sahabat2 saya yang makan sayur la.. :P Umi saya selalu tegur saya supaya makan sayur, kawan2 pun sama. Tapi..saya TAK SUKA MAKAN SAYUR walaupun taugeh.!!
Sejak masuk uia g0mbak ni,dah jarang balik,tak macam kat nilai dulu. So,umi selalu la bekalkan lauk-pauk suruh abg saya hantar..dan lauk -pauk itu including SAYUR!! 'Macam mana ni, takkan nak buang,penat umi masak.. :( . Umi tau saya tak suka sayur,kenapa la bagi juga ' kata saya sendirian. Dengan berat hatinya, tangan saya ni perlahan je ambil sayur suap ke mulut. 0h,tidak! susahnya nak telan sayur ni,telan ubat lagi senang ! Macam mana nak buat ni..??
Tiba2,saya terfikir..apa kata saya kecik2 kan sayur ni, (b0leh tak anda bayangkan,saya kecik2 kan sayur bayam..hee ) Alhamdulillah,walaupun saya tak mampu nak habiskan sayur2 tu,sekurang2nya saya jamah la juga sayur yang umi masak tu. Sejak tu,bila balik rumah saya beritahu umi, lepas ni p0t0ng sayur kecik2. Sekarang,saya dah b0leh makan sayur :) syarat potong KECIK2.Tapi tak la semua jenis sayur saya makan,bergantung pada jenis lauk yang dimasak (demanding sungguh!! huh.. ).
Ha,ada satu masakan fav saya yang saya akan makan sayur dengan banyak, tak kisah la sayur apa pun..T0M YUM !! Masa saya mula2 buat t0m yum sendiri,semua sayur saya potong kecik2, umi senyum je tengok saya sediakan bahan2 tu. Umi cakap 'tak apa,mula2 nak belajar makan sayur.. lepas ni biasa la..yang penting makan sayur' :) Jadi,saya nak berkongsi dengan anda semua esp kepada sesiapa yang sangat2 tak suka makan sayur. Mari cuba buat t0m yum sayur ni. InsyaAllah,anda akan suka makan sayur lepas ni :)

 ~ T0M YUM SAYUR  ~


Bahan2
  •  Perencah t0m yum, saya biasa pakai Knor..kalau Maggi,berminyak sgt. Anda b0leh pilih nak buat t0m yum putih @ merah .
  •  K0bis Bunga..potong kecik2 tau. Ikut suka anda kecik mana yang anda mahu, yang pasti boleh nak telan.. :)
  • Cendawan Tiram Kelabu..nampak tak kat gambar tu, dalam pinggan ada cendawan yang besar kan ?? jadi,kecik2 kan la cendawan tu cam saya buat kat sebelahnya tu.
  • Tomat0..ha,selalunya orang letak tomat0 besar2 cam dalam gambar tu kan ? jadi, p0t0ng la kecik2 cam saya buat tu.
  • Serai dan daun limau purut. Yang ni tak perlu p0t0ng kecik la sebab bukan nak makun pun, buat sedapkan t0m yum je. Serai tu ditumbuk ye.. :)
  • Sedikit  ayam..walaupun nama t0m yum sayur,tapi b0leh je letak sikit ayam..nak letak banyak pun b0leh,tapi nanti takot makan ayam je,sayur tak makan pulak..(macam saya selalu buat dulu..hee )
  • p/s : nak tambah sayur lain pun b0leh,ini yang biasa saya buat. Ingat,pot0ng KECIK2!!
 
MASAK TYME


    • Mula2,masak ayam dulu ye. Tak perlu letak minyak, masuk je terus dalam periuk 
    • Itu rupanya bila ayam tu da masak..jadi warna putih. Bila ayam dah masak masukkan air. (ikut la banyak mana kuah anda nak )
    • Bila air dah mengelegak,masukkan perencah t0m yum ,kecik kan api..(perencah pun bergantung banyak mana t0m yum n pekat mana anda nak )
    • Bila kuah dah menggelegak,masukkan sayur k0bis bunga dahulu, (kalau ada car0t,letak car0t dulu ye) kecikkan api, agak2 la sampai k0bis tu lembut ye.


     
    • Bila k0bis dah lembut masukkan cendawan tiram kelabu.
    • Masukkan sekali t0mato,serai,dan daun limau purut.
    • Gaulkan bahan2 tu,tunngu sampai kuah t0m yum tu menggelegak..tutup api.
    • Sudah siap..T0M YUM SAYUR!!!


    ~ SELAMAT MENCUBA ~









    Tuesday, June 29, 2010

    ~ It's cust0mer rights !!! ~



    Semalam saya bersama my dearest adik pergi la satu pasaraya yang menjadi salah satu pilihan orang ramai apabila nak bershopping @ beli barang2 keperluan. Tersebutlah al -kisah, lepas sejam berada di sana dan tiba di kauter bayaran,berlakulah perbualan ringkas ini..
    Ada seorang cust0mer berdiri sebelah saya di kauter yang sama, Seperti sedang menunggu sesuatu , jika di lihat daripada gayanya. Tiba2 datang la sorang staf ni.
    staf : maaf kak,harga sosej cheese ni rm 4.89 bukan RM 4.39
    customer : oh, yeke. tadi anak saya tengok RM 4.39..( sambil memandang ke arah anaknya, n anaknya pun angguk ngan laju..hihi )
    staf : tak,yang RM 4.39 tu sosej honey, cheese RM 4.89.
    cust0mer : kalau macam tu tak apa la, saya tak nak.
    Then cust0mer tu pun pergi dari situ. Apa yang menariknya ?? belum habis lagi..lepas si cust0mer tu pergi,berlaku pula perbualan ini..
    staf 1: hmm,beli je la kan..
    staf 2: a'ah,beli je la,nak makan pun.
    staf 1 : ntah,bukan beza sangat pun, berapa SEN je.
    staf 2 : biasa la,orang macam2..
    Ok,maka selesai sudah perbualan itu. Apa yang menariknya ??? first part antara staf n cust0mer tu ok lagi, biasa jela berlaku kan. Tapi part 2 antara staf 1 and staf 2 tu buat saya terfikir. Kenapa pula staf tu nak komen macam tu pasal customer tu ? Mungkin rasa penat kot sebab dah penat2 dan agak jauh juga nak check harga yang hanya bezanya hanya berapa SEN, last2 customer tu cakap 'tak apa la,saya tak nak '.
    Apa pun mereka tak patut la cakap macam tu, it's customer rights!. Tak kisah la customer nak nak beli ke tak nak even beza hanya 1 SEN. Tak perlu la nak komen sampai macam tu sekali .(saya pula lebih.hihi.). Saya sedikit tidak berpuas hati apabila staf tu cakap 'bukan beza sangat pun, berapa SEN je'. Memang la berapa SEN je, dalam 50 SEN bezanya, Kita kena la hormati keputusan customer tu, Mungkin bagi staf tu 50 SEN tu tak ada apa pun, tapi bagi customer tu ? it's something..

     Kepada staf2 sekalian.mari sini, saya nak bagitau apa yang boleh dibuat dengan 50 SEN tu..  
    • dengan duit 50 SEN, si customer tu boleh dapat dua biji telur tau. makan sekali ngan s0sej,sedap sangat2!! .
    • dengan duit 50 SEN, si customer tu boleh di sedekahkan kepada orang yang kurang upaya kat luar tu. Yela,lepas bayar barang ada baki duit 50 sen, Keluar je,masuk dalam bekas orang minta sedekah tu. Dapat juga customer tu pahala kan :) 
    • dengan duit 50 SEN, si customer tu boleh beli air bungkus yang jual kat luar tu,boleh hilangkan dahaga. Yela,penat2 sh0pping..
    • dengan duit 50 SEN, si customer tu boleh bagi anak dia.Anak dia boleh simpan,buat basuh baju (guna machine macam kat uia ni..hee ~ ) Tak perlu nak cari2,nak tukar duit kat kedai dah nak basuh guna machine nanti..(erk,macam selalu buat jer.. :P)
    •  dengan duit 50 SEN, si customer tu bolah buat n beli macam2 tau. tak pun,simpan je,nanti bila beli barang yang SEN2 ni,senang la..kan casher selalu tanya 'ada duit kecik tak kak ?'..

    Ini hanya sedikit luahan hati.Saya pula yang lebih2 nak komen. Pada fikiran saya,kalau customer tu dengar pun,mesti dia rasa macam saya juga.Silap2,staf yang komen2 tu kena 'serang' kat situ juga. (gurau jer ). Apa pun,sepatutnya, semua staf2 tak kisah la bahagian mana pun, casher ke, selling ke, advertising ke..semua kena belajar at least basic things pasal customer rights.Kalau mereka tak belajar pun, they should know, as a MUSLIMS, they should not do that, commenting people. Just imagine how that 'kak' feel ? how insulted she will be if she hears what they say?. Prophet Muhammad s.a.w once taught never to insult anyone.( i couldn't find the dalil @hadis,but it is islamic teachings >> this also a reminder for myself too )
    Eh,tak habis lagi kisah saya ni, lepas shopping, then balik rumah. Memang menjadi kebiasaan saya, kalau beli barang, balik rumah cek balik satu2 dengan resit. TIBA2 !! Ada satu barang ni saya beli, mereka display RM 10, kat resit ni RM 18.99.. beza RM 8.99 !! boleh buat macam2 ni. Masa awal2, saya fikir customer tu salah tengok kot, ntah2 memang betul harga barang tu tak. Saya pun terkena ni,saya sangat yakin saya tengok banyak kali harga yang mereka display. Tak b0leh jadi ni,saya nak pergi balik ke sana, nak tuntut. According to The Control of Misleading Advertisements Regulations, the shop has to sell at the display price!  (source : http://www.consumerrightsexpert.co.uk/ )





      Friday, June 25, 2010

      ~ bumi waQafan tercinta ~

      Alhamdulillah,akhirnya sampai jua di bumi waqafan tercinta yg sgt2 dirindui. Lama dah tak ziarah,terubat jua rindu di hati pada bumi yang penuh tarbiyah ini. 0k, dipendekkan cerita, kami [azimah, shikin, alin, mashitah, wan n me] sama2 pergi ziarah kisas menaiki public transp0rt,ktm@coach wanita :) pada hari isnin yang lalu..



      • Hiasan air pancut di depan pejabat..cantik..tp tak ada air pun.
      • Pintu depan pejabat..pergi pejabat dulu,sebab diorang tak ambil lagi sijil spm.
      • Ruangan menunggu di dalam pejabat.
      • Bergambar dulu sambil2 tunggu nak jumpa pengetua.
      • Inilah dia pengetua KISAS yang baru..Ust Abdullah.
      • Laluan ni..tak tau nak panggil apa..ada juga la kenangan kat sini..waktu paling meriah kat laluan ni bila sesi fotografi majalah RESTU n pesta durian!!!
      • Ini dewan kuliyah..wah..sudah cantik..dulu kayu je..sekarang..'mengalahkan universiti, maktab pun tak macam ni' kata seorang sahabat ni.. :)
      •  Itu kantin !! kat situ la selalu dok beli f00d sebelum n selepas prep.. :) baks0 n r0ti c0klat bulat..sedap!!



      •  Itu makmal sains kami belaja dulu.
      • Itu court kat tgh2 antara blok..?? Saje amik..selalu br0thers je main kat situ.
      • Itu wan!! sebenarnya nak tunjuk bangku tu..dah ada kat laluan jambatan antara blok kelas tu..siap ada bumbung lagi sekarang.
      • Papan itu tulis 0MAr n0 1 !!!  g0 0mar !!
      • Sangkar burung..hehe. baru tau nama tempat tu, 'hentian harm0ni'. Dulu br0thers je yang selalu duk kat situ..
      • Taman kat sebelah kantin tu..taman kelip-kelip kami panggil sebab dulu ada lampu..sekarang..tak ada dah.
      • Paling best 5/11..my l0vely class!!


      •  Papan tanda kata2 BM n BA..cantik..sekarang dah dipenuhi di merata tempat.
      •  Bilik guru..dah tukar tempat..kat bawah.
      • Rumah 0MAR!!!
      • Cantik mural tu.. :)
      • I LUV ISLAM pun ada kat KISAS.
      • Badan Dakwah Dan Rohani..sangat banyak kenangan.
      • 0MAR lagi...
      •  Itu..tak tau nak panggil apa..tapi antara yang baru di kisas la.


      • Selamat Datang ke Asrama Puteri.
      • Wah..cantiknye..warna-warni asrama..warna pink tu bl0k F..warna kuning tu bl0k E.
      • Court kat tengah2 antara bl0k E n F..petang2 selalu main kat situ.. :)


      •  Gazeb0..petang2 kal0 xmain duk je kat situ..hirup udara segar.
      • Buaian !!! dulu berebut sume nak main..yela,ada satu je..selalu main ngan anak ustazah sumaiyah kat buaian tu.
      • Dewan makan..dulu jarang gi situ,tak suka makan nasi..dulu la.
      • My fav place..mus0lla..paling rindu kat tempat ni..alhamdulillah..masih berpeluang s0lat di rumah Allah yang semakin cantik dan ceria.


      • Taman yang sangat indah..kat depan pejabat.
      • Dewan besar..baru tau nama dewan ni..selama ni tak perasan pula. :P
      • Pejabat..amik dari jejantas.
      • Itu jejantas..naik masa nak balik kampung n keluar 0uting je. Br0thers,hari2 kena guna jejantas tu.
      • Last snap bef0re pulang,sambil tunggu teksi. Tiba2 ada kereta berhenti, ust syeikh rupanya. Ust hantar kami ke ktm, terima kasih ust :)




      •  Cikgu Maria..ajar add math..sangat best!!
      • Cikgu Saiful..ajar math..+ suka bercerita dalam kelas dulu.
      • Sir Zanri..sangat sp0rting..in 0ur RESTU team bef0re.. :)
      • Ustazah Aziah tersayang..ajar arab @ guru kelas 5/11.
      • Sebenarnya,jumpa ramai je cikgu2, tapi ni je yang sempat tangkap gambar bersama kami.



      • Kami nak balik dah..bergambar dulu..entah bila la nak datang lagi.
      • Kat KTM,sabar jela bila pegawai KTM buat announcement ' harap maaf,tren ke kl-sentul telah lewat dari jadual asal selama 50 minit!!.' hmm..
      • Sebelum kami meneruskan ke perjalanan ke destinasi masing2,makan dulu. :)

















      Wednesday, June 9, 2010

      ~ Bahasa KebesaranMU ~



      Dan Dia-lah Tuhan yang membentangkan bumi dan menjadikan gunung-gunung dan sungai-sungai padanya. Dan menjadikan padanya semua buah-buahan berpasang-pasangan .Allah menutupkan malam kepada siang. Sesungguhnya pada yang demikian itu terdapat tanda-tanda (kebesaran Allah) bagi kaum yang memikirkan. ( Ar’Rad 13:3 )

      Terasa sungguh segar pagi ini tatkala menikmati nikmat dari yang yang Maha Esa. Mengurniakan daku satu hari lagi, untuk terus beribadah dan berjalan di atas bumiNYA yang luas ini.  Kicauan burung di luar jendela bagaikan jam l0ceng, memanggil-mangil, dan menyeru 'bangunlah wahai sekalian manusia, tunaikanlah tangunngjawabmu sebagai khalifahNYA'
      Jendela bilik dikuak bagi merasakan sedikit udara segar dan menikmati permandangan pagi hari  di bumi uia ini takala mentari belum lagi menyinar. Ya Allah,hebat sunnguh ciptaan MU,angin yang begitu halus tidak mampu dilihat dengan mata kasar mampu memberi tamparan yang penuh dengan kesegaran. inilah bahasa kebesaranMU.

      Bangunlah.. Lihatlah.. Renungilah.. Bahasa Kebesaran Tuhan MU.







      Monday, May 31, 2010

      ~ukiran c0rak kehidupan ~






      UKIRAN C0RAK KEHIDUPAN

      Melalui hari-hari yang panjang
      Menuju satu impian ingin berjaya
      Bersama mereka yang punya hadaf yang sama
      Sambil megukir c0rak kehidupan sendri.
      Adakalanya c0raknya kemas teguh,
      Adakalanya buruk rapuh.

      C0rak yang kuukir atas diriku ini,
      Acapkali menyakiti kerna ukiranya pes0ng tercalar,
      Pahat yang kubawa melalui hari-hariku
      Seringkali buat aku tergelincir pedih,
      Pabila aku tergelincir,
      C0rak, warna serta ukianku cacamarba

      Namun,
      Aku masih tegak berdiri mengukir ukiran baru,
      Agar ianya akan sempurna,
      Menjadi ukiran berharga buat diri
      dan 0rang lain jua.



       *Syaza Balqis Zahid  (Ant0logi Puisi Wilayah Cinta)*

      Tuesday, April 20, 2010

      ~ ♥ pr0ud to be ex-ShaMsiaN ♥ ~




                                                                                                          

      Alhamdulillah..akhirnya dapat jua ku lepaskan rindu kat sekolah tercinta SMKA SHAMS !!! (n_n) . Dari minggu lepas start cuti, berhajat nak melawat sekolah tercinta,. Akhirnya dapat juga ku jejak kan kaki setelah sekian lama tidak menjenguk dan bertemu mesra bersama guru2 dan adik2 tersayang. Berbunga riang hatiku ini setelah bertemu dengan guru2 yang amat dirindui. Pelbagai cerita dikongsi bersama..hehe..tak lupa juga pesanan@nasihat yang menggunung.. terima kasih cikgu =)
      Walaupun sekolah kat situ sampai f3 je..there's something special bout this l0vely scho0l.. sukar digambarkan dengan kata2..hanya mereka yang memahami and who truely shamsians maybe faham.  Banyak kenangan suka dan duka, tangis dan tawa, guru2 yang sangat banyak berjasa, sahabat2 disisi sentiasa.Terima Kasih semua, jasa kalian takkan ku lupa..kan ku doakan kejayaan anda semua, semoga kita berjumpa di sana..insyaAllah, Rasa nak nangis pula..( macam buat pantun plak )!!
      Apepun,i just want t0 dedicate this l0vely s0ngs t0 all sHamsians (sape yg rase diri mereka sHamsianS).Sambil2 duduk di bangku pondok pakguard menunggu bonda untuk pulang, tiba2 teringat pula lagu sekolah tercinta ini.Mungkin pada anda lagu ini biasa2 sahaja tetapi tidak pada diriku ini.Lagu ini sungguh bermakna..penuh hikmah dan kata..marilah kita bersama.. Hayatilah sedalamnya..p/s : kalau ada yang salah liriknya tolong bagitau ye. al maklum la..smpi f3 je..pas2 xnyanyi dah..huu..=)
                                              Lagu Sekolah

      Smka Shams tercinta
      Memburu cita-cita
      Dunia dan Akhirat tuntutan hidup
      Namanu unggul di persada Negara

      Bawah naungan ibu pertiwi
      Guru kami hormati
      Ikhlas mendidik tanpa rasa jemu
      Kami bersyukur ke hadarat Illahi

      Wahai guru, ayah dan ibu
      Dokan kami agar menjadi
      Anak yang baik mendengar kata
      Cemerlang di dunia dan di akhirat sana..


      I'M PROUD TO BE eX-SHAMSIAN
      SHAMS IS ALWAYS IN MY HEART






      Friday, April 16, 2010

      ~ tuRning 0uR heaRts ~

      Our heart, the core of our being is not left unguided.God the most Wise and the Source of peace, has given us guidance and inspiration for keeping our Hearts in the best condition ever.=) If the Hearts is left without this consciousness and without this care, it becomes hard, unable to cope with demands of loss, pain and suffering. =(
      Our hearts like the great seas of this planet are home to many scenes. Me..We.. and You..know and  understand the heart better than anyone else does. Except for the 0wner of the hearts. Coming closer to 0ur creator can fulfill the heart's spectrum of needs. Remembrance [zikir] seeking forgiveness, supplicating dua and praising the Prophet Muhammad are all means to keeping our HEART alive!!
      Sometimes when we are overwhelmed by anxiety and unease, this is often the result of our actions. When we have wronged our souls our hearts feel discontent and unrest,hence we meet distress.Whatever pain we go trough , whether it is from others or through our own doing. The forgiveness and mercy from Allah, acceptance of repentance, is of infinite supply for us.
      My dear brothers and sisters in Islam, there is one place, we are assured, we will find peace and comfort for our hearts : that is in the remembrance of Allah; Ar-Rahman - the Compassionate, Al-Wadud- the Loving.

      "Those who believe, and whose hearts find rest In the remembrance of Allah. for without doubt In the remembrance of Allah do hearts find rest.For those who believe and work righteousness, is (every) blessedness, and a beautiful place of (final) return." [ Surah Ar- Ra’d 13:28-29 ]




      Monday, March 29, 2010

      ~ kLiBf '10 @ Bo0kFaiR (n_n) ~

      Dah lama xupdate bloG nie..saMpai dah ada yg mintak@comment PLIZZZZ update ur bLog shafawati !! huhu ~ koNon2 busy la ssb 2 xdapat nak update~ yeke?? bdw,apepun, mtk maaf byk2 atas kekurangan diri ini..iNsyaAllah after final exAm ni, i will try my besT 2 upDate my bloG wif nice poSt..hee~~ Sementara nak 2nggu bis Final nie..just want 2 share wif all of u books that i had bought last BookFaiR..dan..inilaH haSilnya seteLah 4 Kali pegi Pwtc tu..>>>>>

      * Al- waHi publiCation
       

       * Al_waHi PubLicAtion


       * PustaKa YamIen


       * DakWah CoRner Bo0ksTore



       * DakWah CoRner Bo0ksTore



       * GalEri IlMu


       * PusTaka AzhAr


       * KemiLau PublIka


       * Saba' IslAmic Media


       * Dakwah CornEr Bo0kstore



       * Al-WahI PubLicaTion



       * PusTaka AzHAr


       * PTS


       * Al-HidaYAh PubLication

       * PusTaka Darus Salam



       * TelaGa BiRu


       * NiCkleDeon >> VcD